Nieuw: Bollenroute

(Afstand: 42km)

Waar vroeger in Noord-Holland veel nattigheid was, doorkruist deze fietsroute nu vooral uitgestrekte polders, gelegen achter een smalle duinstrook. De duinen op weg naar Groote Keeten zijn restanten van een oud duin gebied op het voormalig eiland ‘t Oghe. In 1610 werd op zandplaten tussen `t Oghe en het eiland Huusdunen een stuifdijk aangelegd, die nog steeds goed zichtbaar is. Zeewaarts van de dijk ontwikkelden zich de spaarzaam begroeide Noordduinen. Onder invloed van wind en water wijkt de kust in dit gebied langzaam terug. Kustbescherming is hierdoor noodzakelijk. Met rietschermen en het planten van helmgras wordt geprobeerd het stuivend zand vast te leggen.

De bedrijvige Marinestad Den Helder lag vroeger zeer strategisch aan de ingang van de Zuiderzee. Alle schepen van en naar Amsterdam kwamen er langs. In de Franse tijd werden sterke verdedigingswerken aangelegd. Een mooi voorbeeld is fort Kijkduin in 1811 gebouwd in opdracht van Napoleon. Naast militair bolwerk was en is Den Helder ook `s land marinehaven.

Aan de overkant van het Noord-Hollands Kanaal rijdt u de Anna Paulowna polder binnen, bedijkt in 1846. Deze polder bekend om z`n bloembollen is rationeel van opzet met rechte wegen en afwateringsvaarten. Maar het patroon van rechte lijnen wordt doorbroken als de weg de slingerende loop van oude wasgeulen volgt, zoals bij het Oude Veer. In het voorjaar geeft de uitbundige bloei van de bloembollen een rijke kleur aan het landschap, een periode bij uitstek om deze route te fietsen.

Een van de oudere elementen in het nieuwe land is Oudesluis waarvan de geschiedenis teruggaat tot de 16e eeuw. Op een bord aan de zijkant van het sluiswachterhuis staan nog de tijden kosten van het sluisje vermeld. De sluis verzorgde de natuurlijk afwatering van de polder drooggelegd in de 16e eeuw. Oudesluis lag toen aan zee.

U rijdt dan via de ruime velden naar Schagen. In 1415 verleende Willem VI stadsrechten aan het toen al flink gegroeide Schagen. In 1427 gaf Filips de Goede van Bourgondië Schagen in leen aan zijn oom Willem, één van de zeven bastaarden van Aelbrecht van Beijeren, en aan Maria van Bronckhorst. Daarmee werd het een heerlijkheid en kreeg het nog meer rechten dan stadsrechten, waaronder de mogelijkheid zeggenschap te hebben over de diverse andere kleinere plaatsen rondom Schagen. Willem liet een slot bouwen en trok er in 1440 in. Dit slot is opgebouwd en herbergt nu 2 musea. Daarnaast is het een ideale trouwlocatie. In 1460 werd de kerk van Schagen ingewijd, de kerk was gewijd aan St. Christoforus. In 1463 kreeg Schagen het recht op het houden van een veemarkt en daarmee zette men de stad als handelscentrum op de kaart in de omringende regio. In 1603 kreeg Schagen een jaarlijkse paardenmarkt, men kreeg daar toestemming van de Staten van Holland en West-Friesland, die over dat soort zaken besliste.
 
Op http://www.freebeemap.nl kunt u een gratis fietsroute kaart aanvragen met acht verschillende fietsroutes door Noord-Holland (incl. knooppunten en ION oplaadpunten)

 
Fietsweer in uw omgeving

half bewolkt Nederland
18 augustus

12/22°C

half bewolkt
Wind: 3-5 zw
Postcode
 

Weersverwachting Nederland

Fietstip van de maand

Wintertips voor je E-bike!

De winter is in aantocht...

In de herfst en winter gebruik je je elektrische Sparta misschien wat minder. Hieronder vind je een aantal slimme tips voorlees verder